Wednesday, 23 April 2014

Påskresa - dag 5

Vaknade i Geneve, trött som bara vad, då vi skulle starta senast halv 10 från vår parkeringsplats, och vi skulle hitta en Migros före det. Migros är en underlig matbutik, i stil med Prisma eller s-market eller nåt. Oberoende. Jag och mamma hittade butiken, men ingen Raclettekrydda, som vi skulle ha. Choklad hittade vi, däremot.
Dagen då vi körde runt hela Genevesjön. Det var en lång dag, men vi hade det roligt då vi occasionally hittade fåniga skyltar och liknande. Franska är roligt då man inte förstår =D
Det finns en borg vid strandkanten, som tydligen lär finnas på alla vykort från Schweiz(chateu de chillon, tror jag), som vi stannade för att se på. In gick vi inte, men den var hemskt vacker från utsidan, och eftersom vädret var fantastiskt, stannade vi på kaffe.
I Montreux stannade vi för mat, och hittade, medan vi gick längs med stranden, en Freddie Mercury-staty! Lycka! Längs med samma strandväg fanns det också en hel del (Skrämmande!!) smurfer gjorda av.. hö eller nåt. Finns en chans att deras ursprungstad är Montreux. Who knows?
Snart styrde vi bilen mot flygplatsen och biluthyrningen. Pappa och Frida slängde av mig och mamma med väskorna, och så stod vi med en vagn fylld till brädden med väskor. Vi hade en väska incheckad på vägen dit, nu hade vi fyra. Vi tog hem en massa av min kusins familjs kläder och böcker, då de snart flyttar tillbaka hem till Finland! =)
Då vi satt vid vår gate öppnade sig plötsligt himlarna och det ösregnade en stund. Då vi steg ombord på planet droppade det ännu lite, så vi blev småblöta när vi gick ut till flyget.
Oberoende. Planet landade efter kl.23, och äntligen hemma efter 00:00. Zzz.

//Leithinan

Tuesday, 22 April 2014

Påskresa - dag 4

Efter morgonmålet körde vi iväg mot Geneve. Vi åkte inga omvägar runt bergen, så vi for förbi en massa tullar.
Geneve är ett förvirrande ställe, och mannen i hotellet var ny, så han var nervös och osäker, stackaren. Men vi fick ett rum lite över ett, och gick sen ut på stan. Det var ju påskannandag, så inga butiker var öppna.
Vi gick runt och tittade på sevärdheter, bland annat en 110m hög "fontän". Det var alltså en vattenstråle som for upp till 110m höjd. Den var riktigt fin, men nära for vi inte, folk som kom från fontänen var dyblöta.
Genom en engelsk trädgård, en bit från fontänen, fanns en (fungerande) blomklocka. Pappa berättade att han har sett bilder på den alltför många gånger, men aldrig sett den själv, så vi tog foton av honom med klockan.
Mitt i gamla stan finns en fin Katedral, som vi gick runt i. Hemskt vacker, och de äldsta delarna är från 11-1200-talet.

       Det fanns ett creperi alldeles bredvid katedralen, så vi åt lunch där. Riktigt gott, men mäktigt. Så mäktigt. Så vi tog efterrätt också. Deras vaniljglass var fantastisk.
Efter en skön stund på hotellet (då vi fått det andra rummet), gick vi ut för att se den sista av Geneves sevärdheter, som vi inte sett tidigare på dagen: de fyra reformatörerna. Stora statyer i ändan av en park. I parken fanns också stora schack- och dambräden. Som avslut åt vi kvällsmat på Starbucks.


//Leithinan

Monday, 21 April 2014

Påskresa - dag 3

Vi som skulle ta det lugnt en dag.. Men vi gick upp till La Bastille uppe på berget. Det var egentligen inte hemskt långt, men det var brant på sina ställen. Och så såg vi folk som var på länk uppför backen. Wow.
Men egentligen var vi först på marknad och köpte en massa ostar. Det var också en upplevelse, det är inte något som finns på samma sätt i Finland.
Mitt på dagen blev det nästan sommarvärme i solen, men det kan ju också bero på att vi gick i konstant uppförsbacke.
Eftermiddagen var lugn, vi satt inne och spelade brädspel och läste. Fast ingenting är väl lugnt med småbarn som springer omkring, men vi "vuxna" vilade. Sov t.o.m. en liten stund.
På kvällen hade vi ostsmakprov, vi hade köpt alla möjliga ostar, vissa som hade lagrats i 36 månader, och andra som inte var fullt lika starka i smak.
Gonatt.
Bergsklättrare på väg upp mot la Bastille

//Leithinan

Sunday, 20 April 2014

Påskresa - dag 2

Vaknade väldigt tidigt av att kusinbarnen pratade i vardagsrummet. Och nån minut senare kom de och väckte oss. Vi skulle iväg till mount Aiguille på bergsvandring.
Berget var ca 50 km från Grenoble, så vi körde dit. Väl framme märkte vi att ren där vi lämnade bilen blåste det en del, så vi fick nog ha på oss vindjackor och -byxor. Det tog ca 1,5h att komma upp till ett minnesmärke från andra världskriget, vilket var på ca 1600m höjd. Från det gick vi upp till två grottor, varav en hade använts som gömställe av ca 20 soldater som slagits emot en tysk armé i passet där uppe (därav minnesmärket). Där åt vi mellanmål.
Vi gick vidare på kullarna där uppe, ner till en stuga, upp för en sluttning med både gräs och snö om vartannat. Småningom var det nerfärd, och det var så brant, så det var svårare att gå neråt än uppåt. Helt utan blåmärken lyckades vi inte ta oss ner, men bra gick det.
På hemvägen for vi via la mure, där vi åt fantastiskt goda bakelser, och vid en napoleonstaty där vi åt lunch, lagad av en glad Svante som fick använda sin Trangia.
Vi hade startat hemifrån kl. 9, och kom hem tillbaka efter kl. 18. Var själv alldeles slut  och kommer antagligen att ha ont på måndag.

//Leithinan


Friday, 18 April 2014

Dag 1 - Påskresa

5:00 var det väckning. Phuh. 5:10 steg jag upp, gick i duschen, och så åkte vi. Anton skjutsade familjen till flygplatsen, och där åt vi sen morgonmål.
På flyget fick jag läst en del, men mest för att jag inte hade internet på flyget, och min DS var urladdad..
I Geneve var det lite strul på biluthyrningen, de hade tydligen lovat bort fler bilar än de hade, så de försökte hyra en (dyr!) Jaguar åt paret bredvid oss.. meeen vi fick en bil till slut. Men. Den var en busstur iväg, och vi packade oss som sillar in i bussen. Det tog en stund för oss att förstå oss på gpsn och den automatväxlade bilen, men iväg kom vi, och snarare än vi trodde var vi i Frankrike. Vi åkte runt på små bergsvägar och stannade efter några timmar på pizza i Annecy. Gpsn började lite med oss och vi hamnade på ännu mindre bergsvägar. Just som vi hoppades att ingen skulle komma emot.. så kom en lastbil! D: och senare en semibred jaguar (likadan som hyrbilen skulle ha varit).
Grenoble är i storlek av Åbo, möjligen lite större, men trafiken här var hopplös. Få trafikljus, och både bussar och spårvagnar åkte omkring och en 10minutersresa tog snarare en halvtimme, om inte mer. Meeen vi fick parkeringsplats alldeles utanför min kusins familjs lägenhet, so we got that going for us which is nice.
På kvällen gick vi ut på stan en stund och gick i butiker och drack smoothies. Nu fick vi libanesisk mat hos kusinen min. 'Twas good. Jag är alldeles slut, så mina ordval är inte de bästa. =)

// Leithinan

Tuesday, 8 April 2014

Stolt

Har hunnit med mycket idag! Jag var på morgonmål, och bestämde mig sen för att fara till kapellet och öva gitarr/sång/piano (inte samtidigt). I kapellet stod Jan (gudfar) och tänkte hålla en personlig andakt före arbetsdagen. Varför inte? Jag hoppade in på det och hade en väldigt trevlig meditativ stund före övandet. Hann öva gitarr med klick och några pianolåtar innan Daniela skickade och frågade om var jag var och om jag ville komma med och sätta upp plancher för vår konsert på Cafe Serendipity (16.4 kl.21! Alla med!). Det ville jag, så vi for till båda matbutikerna, plus själva kafeet och biblioteket och satte upp plancher. Dessutom for vi till elmosport för en simnäsklämsak som Daniela skulle ha, och till en sybutik för lite korsstygnstråd åt mig. Vi kom tillbaka passligt så att maten hade börjat.
Under maten frågade jag Stoffe om han kunde hjälpa mig med klickspelandet, så vi övade en god timme, och jag fick en masaa ideer. =) väl på mitt rum fortsatte jag öva en stund, men nu tycker jag att jag är värd en stund av bloggskrivande och spelande.
Funderade en stund efter övandet om klockan var efter lunch eller efter middag. Så så borta är hag idag =)
Phuh. Nu ska jag på kaffe.

//Leithinan
(Förlåt för eventuella stavfel)

Friday, 4 April 2014

Veckan som gått

Jag. Är. Trött. Helt slut. Jag har inte ens gjort hemskt mycket den här veckan. Både igår och idag började ganska uselt, det känns som om jag har blivit tondöv på gamla dar. Usch.
Har haft dansövning och -genrep på Tryckis, så nu har jag fått se teatern bakom kulisserna också. I tisdags gjorde jag ganska dåligt ifrån mig, men det kändes inte så farligt. Igår gick det lite bättre, men fortfarande ganska dåligt. Då borde det gå bättre idag..? Right?
Sitter nu på tåget på väg hemåt och läser till inträdesprov. Jag ska hämta bilen och så åka tillbaka till Karis. Jo, det blir tröttsamt, men jag behöver bilen på veckoslutet.
Kvällen igår kändes bra, så jag hoppas att det känns bra idag också.

//Leithinan